CIASTO CIOCI JADZI

catering-rzeszow-4
3.00 avg. rating (66% score) - 1 vote

catering-rzeszow-4Składniki:
Ciasto:
3 całe jajka
2 żółtka
Cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
Łyżka kakao
8 dag mąki(najlepiej krupczatki)
5 dag masła

Masa: szklanka śmietanki(30%)
Cukier puder
Łyżeczka żelatyny
Wanilia
Polewa czekoladowa(może być gotowa z torebki)

Wykonanie: 3 całe jajka,2 żółtka cukier i cukier waniliowy ubić na parze. Zgęstniałą masę ostudzić ciągle mieszając. Po ostudzeniu dodać mąkę kakao, rozpuszczone i ochłodzone masło. Wymieszać. Ubić pianę i wymieszać delikatnie z ciastem. Masę wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką tortownicy piec w nagrzanym piekarniku około godziny. Zostawić na noc. Na drugi dzień zrobić masę śmietankową. Śmietankę ubić z cukrem i wanilią,dodać rozpuszczoną żelatynę. Placek przekroić,posmarować masą śmietanową. Na wierzch wylać polewę czekoladową.(Polewą może być także rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada.)

Podobne wpisy tematyczne online: