Tradycyjny bigos

kulinaria (2)
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

kulinaria (2)Polskie tradycje kulinarne nie pozwalają nam zapominać o pewnych daniach, które pomimo przeplatania się różnych kultur, niezmiennie od setek lat goszczą na polskich stołach. W każdym bądź razie, są takie dania, które polskie kulinaria traktują niczym tradycyjne skarby. A jednym z takich dań jest bigos.
Do przygotowania bigosu musimy przede wszystkim mieć bardzo dobrą kapustę kwaszoną. Nie może być gorzka, ani też słabo ukiszona. Musi być dość kwaśna i słona. Kapustę taką gotuje się w wodzie z mięsem, aby pozbawić jej nadmiernej kwasowości. Pierwszą wodę należy odlać i zalać kapustę następną. Drugą wodę też się odlewa, pozostawiając jednak nieco wody, w której bigos będzie się tworzył. Gdy kapusta jest miękkawa, dodaje się do niej namoczone wcześniej grzyby, suszone śliwki, odrobinę czerwonego wina. Dodaje się także przesmażoną w drobną kostkę cebulkę oraz pokrojone w kawałki mięso, z którym kapusta się gotowała. Całość gotuje się do miękkości poszczególnych składników i na koniec doprawia przecierem pomidorowym.

Podobne wpisy tematyczne online: