Tradycyjny schabowy

kulinaria (5)
5.00 avg. rating (86% score) - 1 vote

kulinaria (5)O kotletach schabowych polskie kulinaria mówią od wieków. Wiemy, że jadali je nasi przodkowie i wiemy też, że będą one popularne wśród kolejnych pokoleń. Powód? Doskonały smak. Trzeba tylko wiedzieć, jak taki kotlet przygotować. Po pierwsze, wybieramy schab. Jeśli w sklepie świeci się na odległość, możemy mieć pewność, że nie jest on świeży, albo że został wzbogacony płynami, aby zwiększył swoją objętość. Schab powinien być różowy, matowy i w dotyku nie powinien się ślizgać. Gdy schab jest już kupiony, pamiętajmy o jego porządnym rozbiciu. Oczywiście nie chodzi o to, aby uderzać, aż zrobi się płaski. Należy rozbić dokładnie włókna z dwóch stron, ale tak, żeby kotlet pozostał gruby choćby na 1,5 cm. Gdy jest już dokładnie rozbity, można przyprawić go solą oraz pieprzem, wklepując przyprawy w mięso, aby przenikły do środka. Następnie kotlet obtacza się w mące, jajku oraz bułce tartej. I smaży na gorącym tłuszczu. Ale nie pierwszym lepszym. Najlepsze, tradycyjne kotlety smażone są na smalcu.

Podobne wpisy tematyczne online: