Zupa gulaszowa

kulinaria (2)
3.00 avg. rating (66% score) - 1 vote

kulinaria (2)Składniki:

1. 0,75 kilograma wołowiny bez kości
2. 2 cebule
3. 4 średnie ziemniaki
4. 1 strąk czerwonej papryki
5. 2 pomidory
6. Pół selera korzeniowego (niezbyt dużego)
7. Biała część z jednego pora
8. 1 ząbek czosnku
9. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
10. 2 łyżki smalcu
11. 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
12. Ćwierć łyżeczki nasion kminku
13. 2 łyżki maggi
14. Odrobina musztardy
15. Odrobina cukru
16. Zielona pietruszka
17. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz lub ostra mielona papryka

Wykonanie:

Mięso dokładnie umyć i pokroić w kostkę.
Paprykę oczyścić z nasion, umyć, osuszyć i pokroić w paski. Por oczyścić i białą część przekroić wzdłuż na cztery części a następnie na plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i posiekać.
W rondlu rozgrzać łyżkę smalcu i obsmażyć na nim mięso. Mięso przełożyć do garnka, a do pozostałego tłuszczu dołożyć resztę smalcu i warzywa i mieszając podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka z mięsem, dodać kminek i zalać wrzątkiem, aby wszystkie składniki były przykryte. Przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości wszystkich składników. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy, a następnie pomidory i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku; podawać posypaną zieloną pietruszką.

Podobne wpisy tematyczne online: